Kızılderililer

      Kızılderili; sözcüğü Kuzey Amerika yerlilerine verilen genel bir isimdir. uzun yıllardır üzerlerindeki baskılara rağmen zor olsada varlıklarını koruyabilmişlerdir.
      Amerikanın keşfinden sonra; İlk yerleşimciler Seminoller, Çerokiler ve Mişuki kabileleri ile karşılaştılar. İspanyol kaşifler ise Kaliforniya'da Şoşon, Payitu, Kahula, Mevuk ve diğer bazı kabilelerle karşılaşmışlardır. 19. yüzyılda, Avrupalı kaşifler batıya doğru göç ederken Kızılderili kabileleri kendi topraklarından sürmüşlerdir.

      Bu dönem batıda Apaçi, Siyu ve Komançi ve diğer kabilelerle yapılan utanç verici savaşlar dönemidir. savaşlardan geriye kalan az sayıda yerli, rezervasyonlarda yaşamaya mecbur edilmiştir.(Rezervasyon;kızılderililer için ayrılmış küçük alanlar-1952 yılına kadar bu alanlarda yaşamaya zorlanmışlardır)

       ABD'de 554 Kızılderili kabilesi bugün resmi olarak hükümet tarafından Kabul edilmektedir. Günümüzde rezervasyonlarda  yaşamak zorunda değillerdir. 300den fazla kızılderili yerleşim bölgesi vardır.


       Bir taraftan dışlanıyor olsalarda kabilelerin isimlerinin verildiği ürünlerde vardır, hatta bu ürünlerin bir çoğu dünya pazarlarında dolşamaktadır.
Cherokee: chrysler tarafından üretilen bir jip
Apache: ABD hava kuvvetleri tarafından üretilen bir helikoplter markası
Comanche: ABD hava kuvvetleri tarafından üretilen bir helikoplter markası,Chrysler'in ürettiği bir kamyonet modeli.
Chevrolet: Dünyanın önde gelen spor otomobil üreticilerinden bir ABD firması
Fox: ABD'de bir tv kanalı


            Kızılderili kültürü tabiatla içiçe olmak, onu korumak üzerine kuruludur. Barışçıl yapıları vardır. eşitlik onların gözünde önemli bir değerdir.

Maddiyata önem vermezler yaşama şekilleri buna uygundur. Bu durumu anlatan bir kızılderili sözü eklemek istersek;

     * Son Irmak Kuruduğunda,
      Son Ağaç Kesildiğinde,
      Son Balık Tutulduğunda,
      İnsanoğlu Paranın Yenmeyecek Bir Şey Olduğunu Anlayacaktır...!





Onlar insanlara gösterdikleri saygıyı doğaya da gösterirler; onlar için ağaçlar çok değerlidir. Doğanın onlar için imkanlar sunduğunu bilirler ancak bu imkanları kullanırken aşırıya kaçmaz temkinli davranırlar.
       *Bizler ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar..



Eşitlik anlayışlarıyla ilgili;

Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim. Sana uymayabilirim. Yanımda yürü ki böylece seni görebileyim, böylece ikimiz eşit oluruz.

Ute Boyu



Belkide onlar günümüz hiyerarşisine karşı oldukları için böylesine tepkiler görüyorlar, kim bilir neden kendi ülkelerinde bu denli sahiplenmekten(!) uzak yaşıyorlar...

TRT Uluslar Arası Belgesel Film Yarışması

           17-21 mayıs tarihleri arasında TRT belgesel günleri kapsamında izleyicilerle buluşan belgeseller bugün ödüllerine kavuşacaklar. ödüllerin verildiği program TRT de 21.30da yayınlanacaktır.


            Yarışmanın amacı trt'nin sayfasında; amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek ve belgesel türünün gelişmesine katkıda bulunmak olarak yazılmış.

            Çeşitli ülkelerden organizasyona katılımcılar var. yarışma başlıca iki ana kategoride gerçekleşmektedir; birincisi ulusal, ikincisi uluslararası. bu kategorilerde amatör ve profesyonel olmak üzere iki ana dala ayrılıyor.



Bu yıl;

------ulusal Profesyonel kategordide yarışacak filmler------

-Kurşun Kalem, Mustafa Ünlü

-Zaman Zaman, Bülent Öztürk

-Kara Altından Altın Mikrofona, Metin Avdaç

-Silikozis, Ethem Özgüven-Sel.uk Erzurumlu-Petra HOLZER ÖZGÜVEN

- Flipper’ı Kurtarmak, Savas KARAKAS – Sibel MESÇĐ

- Perdeden Ekrana Yesilçam, Eren VURMAZ

- …Göç – Mehmet Özgür CANDAN

- Mekansız, Senol KARAASLAN

- Mor Menekseler, Özgür ORAKÇI – Egemen ADAK

- Kalemi Kırmasaydık, Yasin Ali TÜRKERĐ





-----Ulusal Amatör Kategoride Yarısacak Filmler-----

- Yeni Baslayanlar Đçin Türkiye, Trakya Bir Köy Düğünü, Kenan ERER

- Ustay(m)a Saygı; Yusuf Kurçenli Sineması, Yıldız BAKOĞLU

- Erdal’ın Kanalı, Murat AYMAN

- Kağıt Hane, Oğuz KARABELĐ – Belgin CENGĐZ

- Duvar, Emre KARADAS – Deniz OĞUZSOY

- Usta, Pehlivan ve Senlik, M.Erkam BÜLBÜL

- Sıh’ın Dolması, Güney Yemekleri Üzerine Bir Methiye, Murat ERÜN

- To Çiçeği, Dilsah ÖZDĐNÇ

- Özgürlüğe Mahkum, Nurullah DĐNÇER

- Kocaman Eller, Veysel Cihan HIZAR – Abdurrahman ÖNER

- Miraz, Rodi YÜZBASI





Yarışma ve katılan filmler hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgili Günlük

          Yazı yazılmasının öğrenilmesiyle birlikte günlük tutmaya başlar çocuklar. Kimisi abisinin ablasının günlük tutuyor olmasından heveslenmiştir. Kimisi de öğretmenin zorunlu tutması sebebiyle başlamıştır yazmaya. Ee malum benim abim ablam yok,  öğretmenimizde zorunlu tutmamıştı, bende haliyle alışamadım günlük tutmaya... (lise hazırlıkta hoca yazın demişti ama benim bünyem dayanmamıştı:p birde ingilizce olacak hani...)

           Her yaptığının hesabını tutmaktı benim gözümde günlük yazmak. Mutlu olduğum anları yazsam; zaten hatırlıyordum onları. Üzüldüğüm anları yazsam; sonra tekrar bakıp hatırlamaya ne gerek vardı? insan unutmalıydı eğer yeniden okuyunca hüzünlenecekse... Derler ya bunlar sonra aklına gelince gülüp geçiceksin diye ben korkardım gülüp geçememekten o yüzden yazmazdım.

           Günlük nedir ki zaten bir kağıt parçası.. Yazarsın yazarsın ve yeniden yazarsın... Bir yere giderken yük olur çantanda ve sürekli bir yenisi vardır. Biter çünkü yazdıkların sığmaz içine. Ama bir de 'sevgili günlük' var:) Ne biter ne yük olur sana aksine mutluluktur senin için... Evet sevgili günlük; benim can dostlarımdan birisinin kod adı:P !her biri benim günlüğüm oldu şüphesiz ki ama onun kod adı sadece:D! bir pasta yapma gecesinde başladı herşey çikolata sosunun yanmasıyla sevgili günlük diye dert yanmaya başladı nurcan.. sonra ne zaman bir derdimiz, sevincimiz, anlatmak istediğimiz bir şey olsa gecesi gündüzü olmadan sevgili günlük diyerek anlatmaya başladık... Böyle olsa keşke tüm günlükler, sen anlattıkça içten bir gülümsemeyle sevincini paylaşsa, yorumlar yapsa senin bakış açına yakın bir şekilde yaşadıklarına ve belki  gözyaşlarını silse elleriyle... Ellerimiz uzak kaldı gözyaşlarımızdan belki bir süredir ama artık uzak olmayacak. birkaç günlüğünede olsa yollar sorun olmayacak. sevgili günlüğüm geliyor 2 gün sonra...

           Bir sürü şey anlatmaya ihtiyacım varken diyorum ki sana hoşgeldin sevgili günlük:)