Yıldız Yaşayan Kütüphane

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Kulübü ve Yıldıztog işbirliğiyle  "Hakkında Değil Kendisiyle Konuş!" diyerek sizleri  2. sini düzenlediğimiz Yıldız Yaşayan Kütüphane  etkinliğine çağırıyoruz.

Etkinliğimiz bu yıl 29-30 Mayıs 2012'de YTÜ Bahar Şenlikleri'nde.


Yaşayan Kütüphane hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.yasayankutuphane.net/ adresinden, Yıldız Yaşayan Kütüphane hakkında ayrıntılı bilgiye blog adresimizden, güncel haberlere ise facebook hayran sayfamızdan ve twitter heseabımızdan ulaşabilirsiniz.

Bizlere maddi ya da ayni kaynak olacak kişi ya da kurumların, bastırılacak afişlerimizde ve tshirtlerimizde logolarına yer verebilir ve kendilerine Toplum Gönülleri Vakfı tarafından gönderilen Teşekkür Belgesi'ni takdim edebiliriz.

iletişim için;
yildizyasayankutuphane@gmail.com









Kadın Erkek Halleri

toplumsal cinsiyet ayölyesi için fatih üniversitesindeydik bugün :)
yazın gönende aldığım eğitimden arkadaşım Ece ile beraberdim. Sabah erkenden yollara düştük zira Fatih üniversitesi İstanbul'un Edirne sınırında... Ama bizi yıldırmak için yeterli değil tabiki.

Zaman sebebiyle bir sürü atölye fikri arasından seçim yapmak durumunda kaldık. Bir diğerinin kalbi kırılır diye içimiz burkuldu ama şartlar utansın.

Atölyelerimizden bahsedeyim biraz;
*toplum tarafından cinsiyetlere etiketlenen sıfatları irdeledik,
*genel dayatmaların cümlelerde form bulmuş hallerini münazara şeklinde inceledik -savunmadığımız şeylerde hangi fikirlere sığındığımızı gördük-
*doğumumuzdan başlayarak toplumun cinsiyetler üzerinden dayattıklarına değindik;-pembe mavi kıyafetler, masalların içerikleri, oyuncak seçimleri, meslek seçimleri, evlilikte görev bölümleri!..
*ve son olarak gün içinde edindiklerimizi, artılarımızı eksilerimizi konuşarak birbirimizi geri besledik...

Oturumlarda genel olarak şu durumlara rastladık.
 Genel olarak savunmadığımız bir düşünceyle ilgili fikir belirtmemiz gerektiğinde toplumsal normlara sığınıyoruz.
Aile düzeni bozulmasın diye insanlar illaki kendilerinin yapmamaları gereken işleri yapmayı tercih ediyorlar.
Bazılarımız davranışlarına bir başkasının karışıyor olmasından rahatsız olmayabiliyor.
Kadın erkek eşitliği, eşine karşı ve dışarıdaki erkeğe göre değişken olabilir



Genel hatlarıyla bu kadar bahsedebilirim bu günden...
Ama kendi adımıza yaşamımızda denk geldiğimiz cinsiyet ayrımlarını düşünebiliriz belki... Bize hiç sorulmadan önerilen rengin cinsiyetimizin etiketi olması, isimlerin erkek-kadın diye ayrılabilmesi, masallarda 12den önce eve dönmesi gereken ya da sokakta tanımadıklarıyla konuşmaması gereken yoksa kurt tehdidiyle karşılaşan kahramanlar, hayatımız boyunca birlikte olacağımız mesleğimizi bile seçerken o erkek mesleği-kadın mesleği eşleştirmeleriyle karşılaşmak, insan olmanın getirdiği yeme içme temizlik ihtiyaçlaırnı da sanki sadece kadınlar yapsın diye onlara ayrılcalık tanınmış, bir onların yeteneği var gibi var olan duruş, erkeklerin kendileri için bile bunları yapmakttan yüksünmeleri, kadın-erkek buluşmasında hesabı erkeğin ödemesi üzerine olan baskı gibi durumları da iç sorgulama ile bir irdeleyelim derim.

Gerçekten eşit olacağımız zamanlara...

31-03-2012

Sarhoş

İçmeden 'Sarhoş' Olmak istiyorum..! Nasıl mı..! Sen Beni 'SAR' acak ben ise 'HOŞ' olacağım..! :) -küçük iskender-