pegasus

     Pegasus ismini duymuşsunuzdur. Havayolları şirketlerinden biri olarak isminden bahsettirirken aslında bir mitolojik canlı ismidir. Ve şekil olarakta belki bizim çocukluğumuzda meşhur olan Ponylerden biliyorsunuzdur.
     Yunan mitolojisinin kanatlı atı. Rengi tamamen beyaz ve uçmasını sağlayan kanatları vardır. Mitolojideki bağlar oldukça karışık ve ilgisiz olsada annesi babası ve kardeşleri üzeirne yorumlar var:) Poseidon(deniz tanrısı) ve Medusa(bakınız:p) nın oğludur. Ayrıca Zeus'un oğlu herkülünde kardeşi olarak biliniyor ama aradaki bağ nasıl bilemiyorum:D Başından çocuklarını doğuran erkek tanrılar varken Pegasusun Medusa'nın kafası kesildiğinde toprağa sıçrağan kanlarından doğduğu çokta ilginç değil aslında.
     Görevi Zeus'un yıldırımlarını getirmektir.
     Kanatlı atın Türk mitolojisindeki ismi ise Tulpar'dır.
    Bellerophontes adındaki savaşçı, çeşme başında:P gördüğü Pegasus'u tanrıça Athena'nın kendisine verdiği altın bir dizgin ile ehlileştirdikten sonra onun üzerine binip serüven aramaya çıkar.Ağzından ateş fışkıran, üç kafasından biri aslan, biri keçi ve biri yılan olan canavar Khimaira'yı öldürür; Amazonlar olarak bilinen kadın savaşçıları yener. Yaptıklarından gurura kapılan Bellerophontes gökyüzüne uçmak isteyince, Pegasus onu üstünden atar. Anlatıldığına göre, Zeus Bellerophontes'in böbürlenmesinden öfkelenmiş, Pegasus'u gıdıklaması için bir böcek göndermiş, böcekten huylanan Pegasus ondan kurtulayım derken binicisini sırtından atmıştır. (bu böceğin atsineği olduğuda söyleniyor)  Bu olaydan sonra gökyüzüne uçmayı sürdüren Pegasus çok geçmeden bir takımyıldıza dönüşür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder