Tana Toraja'da Mumyalar



Mısırlıların ikinci yaşam inancından doğan bir saklama şeklidir mumyalama. Ölülerini önceleri kızgın kumlara, sararak gömen Mısırlılar soyluların cesetlerini kayalara oyulmuş mezarlarda saklamaya başlamışlar. Ancak kayalar kum kadar cesetlerin bozulmasını engellememiş... Bu ihtiyaç sonunda da mumyalama sanatı doğmuş.





Mumyalamanın tanımı şu şekilde verilmiş; "İç organları çıkarılan cesetlere,tuzla özel bir işlem yapılıyordu. Tuz cesedin içine, organlardan açılan boşluğa dolduruluyordu.Çöl havasının kuruluğuyla,rutubet bu yoldan giderilmiş oluyordu. Ölünün vücudu iyice kuruyunca iyice yıkanıyor,çam ağaçlarından alınmış reçineyle ovuluyor,yüzlerce metre uzunluğunda,özel işlemle hazırlanmış bir cins ketene sarılıyordu. Bu iş 70 gün sürüyordu."


Gelelim yüz yıllardır mumyalama yok, filmlerde kaldı sadece gibi düşünceleri çürütmeye... Endonezya'da Sulavesi adasındaki Tana Toraja'da köylüleri mumyalama geleneğine devam ediyor. Belli aralıklarla da mumyaları günyüzüne çıkararak bakım yapıyorlar, yeni kıyafetler giydirerek yeniden muhafaza ediyorlar. ,


Başka  fotoğraflar için tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder