oyuncak müzesi

Bir kaç yıldır aklımda hep oyuncak müzesine gitme fikri vardı... Sunay Akın'ın kurduğu oyuncak müzesinin fikir temelleri çocukken ziyaret ettiği bir arkeoloji müzesi ile başlamış. O yaşlarda çok ilgisini çeken müze yapısı, müzenin açılışından 20 yıl önce Almanya'da ziyaret edilen  oyuncak müzesi ile bu günkü şeklini alıyor.

Müze 5 kattan ve her katta birden çok olan odalardan oluşuyor. Odalarda diaromalar hazırlanmış bir odada tamamen trenle ilgili oyuncaklar var; tren sesleri size eşlik ediyor. bir başka odada sadece uzay araçlardı bir diğerinde uçaklar paraşütle serbest atlayış yapan pilot bebekler (pek tbaiki benim favorim bu odaydı =) )

Oyuncakları seven ruhu çocuk birisiyseniz müzeyi gezerken zamanı anlamıyorsunuz ve sokakta oynarken annenizin zamansız çağırması gibi müze gezisi bitiyor. 'Anne 5 dakika daha nolur..' demek geliyor içinizden:)

Müzedeki en eski oyuncak 1817 yılından kalma Fransa da yapılan oyuncak bir keman...Onun dışında  1920lerden -1950lerden günümüze kadar bir sürü oyuncak mevcut. Oyuncaklar eski olmasına rağmen o kadar güzel ki, oynamak geliyor içinizden... Eski dediysem belki şuan Türkiye'de ancak piyasada bulunabilecek oyuncaklardır. Buradan yurt dışında oyuncak sanayinin bizden yıllarca önde ilerlediğini görüyoruz.1920lerde oyuncak evler öyleki her ayrıntıcı gözetilmiş banyoların her ayrıntısı, salonda vitrin süslerine kadar... Havuz takımları tramplen üzerine uzanan kenarda güneşlenen kadınlarla beraber. bir yandan bizimde hatırladığımız cin ali kitapları. eğer sizde oyuncak severlerdenseniz. bir küçüğe oyuncak alırken önce kendisi oynayanlardansanız bu müze tam size(yani bize) göre =) giderken de bizimde aramızda geçen geyik gibi arkadaşlarımla oynamaya gidiyorum deyip yanınıza da başka oyuncak severleri de alın... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder