Pheaton (Fayton)

İnsan rüyasında faytonun, babasının güneşi taşıyan arabasından düşüşünü görür mü, görürse anlamı nedir?? Sınav haftasıysa herşeyi görme ihtimaliniz vardır... Sınavınızın tepetaklak olacağı anlamına gelebilir belki :P

Mitolojide Helios güneş tanrısı olarak bilinir. Güneş tanrısı olarak sabahları atlı arabalarla güneşi yerine taşıdığına ve akşamları yine atlı arabalarla yeryüzüne indirdiğine inanılır.

Pheaton (fayton) ise özbabasının Helios olduğunu başlarda bilmemektedir. Annesi Kleymene'den gerçekleri öğrenince hemen Helios'un yanına gider. İnsan oğluna bir tanrının çocuğu olduğunu kanıtlamak istediğini söyler ve babasının güneşi taşıma görevini bir gün için o yapmak ister... Babası oğlunu kıramaz, bir sürü öğütte bulunarak onu arabayla uğurlar.
ihtişamlı arabaya yerleşen Pheaton bütün öğütleri unutur, arabayı kontrol edemez ve güneşin sıcaklığı yeryüzünü kavuracak hale gelir. Suların bir kısmı buharlaşır dağlar alev alır... Libya çoktan kavrulmuş çöl olmuştur. Etiyopya halkı içinse çok geçtir, sıcaktan kavrulmuş olan tenlerinin rengi siyaha dönmüştür artık. Bulunduğu yerden tehlikeyi farkeden Zeus yıldırımlarını Phaeton’un üstüne yollar. Yıldırımlarla baş edemeyen zavallı Phaeton, efsanevi nehir Eridanus’a düşer ve ölür.



Aslında bugün bir çoğumuzun adalardan bildiği faytonun ismi de buradan gelir. Helios'un güneşi taşıdığı arabanın, oğlu Pheaton(fayton)'un ismiyle anılmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder