2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul

dün katıldığım oryantasyon için bir bilgilendirme yazısı eklemek istedim:)

İstanbul tarih boyunca, sanatçıların , kültür insanlarının,baskısı rejimlerden kaçanların, göçmenlerin, iş arayanların, tüccarların, yatırımcıların ilgisini çeken bir kenttir.
istanbul 2010, hem kendi içinden bir dialog başlatarak, dışlanmışlık ve ayrımlaşmanın önüne geçecek girişimlerin yolunu sanat ve kültür aracılığla açacak hem de Avrupa ile kurulan dialoğu yine sanat ve kültür paylaşımları yoluyla zenginleştirerek bu tarihi fırsatı iki taraflı bir işlerliğe taşıyacaktır.

Avrupa kültür başkenti etkinliği 1985 yılında başlayan bir etkinliktir fikir yunanistan kültür bakanı Melina Mercouri'nindir.Bu yıl 25.yıl dönümünü yaşıyoruz.
Bu yıl istanbul ile birlikte seçilen kültür başkentleri; Almanya Essen ve Macaristan Peç'tir

AKB olabilmek için öncelikle proje hazırlanıyor ve Brükseldeki 7kişilik AKB temsilcilerine sunuluyor. Değerlendirme AKB olacak şehrin Avrupa kültürüne ve kendi ülkesine katacakları üzerine yapılıyor.1999 yılından önce AB'ye aday ülkeler başvuramamaktaydı 1999 itibariyle başvurabilme hakkı kazanmıştır. istanbul AB üyesi olmadan AKB olan ilk şehirdir, ayrıca ilk defa gönüllü çalışmalarıyla bu organizasyona bavuranlarda istanbul 2010 ajansı.



istanbulun seçilme hikayesini anlatayım birazda 2000 yılında sivil toplum girişimi olark başlıyor bu hikaye. Birkaç kişi bir araya gelip
uğraşıyorlar, 2006da başvuruda bulunuyorlar ve 2006 kasımda karar verilerek İstanbul kültür başkenti olmaya layık görülüyor.
Bu organizasyon kurallarına göre bir şehir 1 kez kültür başkenti seçiliyor. Yani İstanbul birdaha seçilemeyecek. ( başka şehirlerimiz seçilebilr)



istanbul 2010 ajansı başbakanlığa bağlı olarak çalışıyor 2007 kasımda TBMM nin kabul ettiği 5706 sayılı akb yasası ile kurulmştur ve 31 aralık 2010
tarihine kadr çalışmalarına devam edecek. Ajans şuan etkinlik bilgilendirme, yönlendirme ve tanıtım işlerini yapmakta.
Bu ajans danışma kurulu, kooordinasyon kurulu, yürütme kurulu ve bu kurulları destekleyecek genel sekreterlikten oluşuyor.
ajansta 150 kişi çalışmakta.

Program suresince gencler, çalisanlar, ev kadinlari, engelliler, emekliler gibi toplumun tum kesimlerindeki insanlar icinden 300 aktif gonullu ve 10.000 kayitli gonulluye ulasilmasi hedeflenmekte. Gönüllüler kayıtlı ve aktif gönüllü olarak ayrılıyor.Aktif gönüllüler aktif gönüllü yetiştirme eğitimine katılmış olmalılar. 2-3 gün ayırabilmeliler. Sosyal etkinliklere ve kişisel geliştirme eğitimlerine katılacaklar. Gönüllü olmak için öncelikle oryantasyonlara katılmalısınız. Toplantinin ilk kisminda sunumlarla “AKB nedir, Istanbul 2010 AKB ne tur bir ajanstir ve nasil calisir, Gonullu Programinin hedefi nedir, Bugune kadar neler yapmistir, Gonulluluk nedir, Neden bu projede gonullu olmaliyim” gibi sorulara yanit bulacaksinız. Toplantinin ikinci kisminda ise soru-cevap bölümü var.
Oryantasyon icin hafta sonu ve hafta ici olmak uzere iki secenek var. Aralarindan kendinize uygun olanı secebilirsiniz: carsamba 15-17.00 ya da cumartesi 11-13.00 arasi. Oryantasyonlar Istanbul 2010 AKB Ajansi, Genel Merkez Ofisinde, 2. Katta oluyor.

Gonullu Programinin iki hedefi var. Ilki, Istanbul 2010 AKB ve GP cerçevesinde yapılan gonullu calismalarin surdurulebilir olmasi. Ikincisi ise, Istanbul 2010 AKB Ajansi tarafindan gerceklestirilen etkinliklerin kolaylastirilmasi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder