Dünya π günü

En çok bilinen matematik sabiti π olur da π 'nin günü olmaz mı?

Olur hemde bugün olur.. Tarih yazımını önce ay sonra gün olarak yazarsak bugün bizi pi sayısının hesaplarımızda kullandığımız kısa haline götürüyor:)

ABD'nin San Francisco şehrindeki Exploratorium müzesi, Amerikan tarih formatı 3/14 olduğu için tahsis ettiği ‘Pi Day’ 14 Martta kutlanıyor. Türkiye'de bu gün 2007den beri kutlanmakta. ilk olarak Manisa Odtü Ülkem kolejinde kutlanmış.

Bu yılda ülkemizde çeşitli şekillerde kutlamalar yapıldı. Mesela Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulunda, dünya Matematik “Pİ” günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.




 

π sayısını incelersek;

Çapı 1 olan çemberin çevresi π dir.

M.Ö 1650 yılında, Eski Mısır'da yazılmış Rhind Papirüsü'nde bahsi geçiyor. Pi denilmiyor, ancak çevrenin çapa oranındaki o sabiti biliniyor. P simgesinin şu andaki anlamı ile sürekli kullanılışının tarihi ise 250 yıl öncesine kadar uzanıyor.  Sabitin, 1761 yılında Johann Heinrich Lambert'in yayımladığı ispatla irrasyonel bir sayı olduğu kanıtlanmıştır
Sabit, ismini; Yunanca περίμετρον yani "çevre" sözcüğünün ilk harfi olan π harfinden alır ve bu harf veya Latin alfabesindeki karşılığı olan pi ile sembolize edilir. Ayrıca pi sayısı Arşimet sabiti (Arşimet sayısı değil) ve Ludolph sayısı olarak da anılır.
Pi sayısının Aşkın sayı olması nedeniyle karenin alanına eşit DAİRE ASLA ÇİZİLEMEZ.

Herkese bol π 'li hayatlar:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder