MİNİATÜRK

      Bu yılın gezi programı kapsamında gittiğim Miniatürk gezisinden  sonra sizlerle de park hakkında kısa bilgiler ve fotoğraflar paylaşmak istedim.
      Gitmenizi şiddetle tavsiye ederim, birkaç ayda göremeyeceğiniz  çok sayıda eser 1-2 saatte görebilecğiniz şekilde yakınınızda...

   Miniatürk parkı 2003te ziyarete açılmıştır. 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Ayrıca dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir. Türkiye ve Osmanlı coğrafyasındaki eserlerin 1/25 ölcekli maketlerinin yer aldığı bu merkezde 105 eser vardır.
      
       Maketler 10tanesi yurt içinde 3 tanesi yurt dışında olan atölyelerde yapılmış. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Döner Sermaye İşletmelerinde de Miniaturk için üretimler gerçekleştirilmiş.

       Miniaturk'te yer alacak eserlerin seçimi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un danışmanlığında bir kurul tarafından yapılmış.

      Eserlerin yanlarındaki elektronik rehberlerden de tanıtımlarını dinleyebilirsiniz.
     
Anadolu'dan ; ishak paşa sarayı, malabadi köprüsü, Halil-ür-Rahman Camii ve balıklı Göl...
  

  İstanbul'dan; Kuleli Askeri Lisesi, Süleymaniye Camii, Kız Kulesi, Atatürk Havalimanı, Aya İrini...


    Yurt dışından; Şam Kapısı, Mescidi Aksa, Ecyad Kalesi, Baştarda... gibi eserler bulunmaktadır.


Trabzon Sümele Manastrı: 1300metre yüksekliktekidağ gövdesi içine inşa edilmiş gizli bir tapınaktır. Meryem ana Manastrı olarakta bilinir.  ilk yapı efsaneye göre 385 yılında Atina'dan gelen iki keşiş tarafından kurulmuştur.



Artemis Tapınağı;  İzmir Selçuk'taki Efes antik kentindedir. M.Ö. 334-250 yılları ararsında tarihlenir. Artemision adıyla da bilinen tapınak, dünyanın antik çağdaki 7 harikası arasında sayılmaktadır.

2 yorum:

  1. ben de kısa bir yazı koydum tanıtım amaçlı:) gezilere devam edelim en kısa zamanda ;)

    YanıtlaSil
  2. evet gezilere devam bencede;)

    YanıtlaSil