Kahvenin tadı

Kahve festivaline gittikten sonra kahveden biraz daha ayrıntılı bahsetmeden olmaz:) Kahvelerin biraz farklarından biraz yapımından bahsedelim...
Espresso İtalya'ya özgü bir kahvedir. Koyu kavrulmuş ve ince çekilmiştir. Ama evinizde espresso içmek için espresso makinanız olmalıdır:(  Makinada sıkıştırılmış kahve içinden basınçlı sıcak su geçirilmektedir. Kahvenin iyi sıkıştırılmış olması önemlidir . Kahve yeteri kadar ince çekilmemişse su çok çabuk akar ve kahvenin tadını, rengini tam olarak alamaz.
Espresso, günümüzde sade olarak içilmesi dışında, bir çok damak tadına hitap eden ve özellikle sütle hazırlanan kahvelerin de temelini oluşturur. Bu kahvelerden bazıları;


Americano: Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya double espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenerek yapılır.

Cappuccino: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.

Latte: 1 ölçü kahveye, 2-3 ölçü süt katılarak yapılır. Kahve ocak üstü ısıtıcılarda yapılır. Aynı anda ocak üstünde süt ısıtılır ancak kaynatılmaz (buharlanmış süt ile aynı ısıdadır). Cafe au lait bunun Fransız versiyonudur ve sütü daha fazladır. Capuccino'dan farkı, kahvesi daha hafiftir ve sütü köpürtülmez

Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır. Yani fincanın yarısına gelmeden makinadan alınır. Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar.(ancak espresso bile ağır gelirken bu kahve nasıl da içilmesi zor olur:)

Lungo: Fincanın 2/3'ü değil de tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso. Tadı acı olur.

Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.

Con Panna: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenmesiyle kendinizi kahvenin ve tatlının tatları arasında kaybetmenin yoludur:)



Ayrıca kahvenin suyunu hazırlarken musluk suyu kullanmamak yapılacak en doğru iştir. Suyun fazla sert ya da yumuşak olması kahvenin tadını olumsuz etkiler. Aynı şekilde distile su da lezzetsiz bir kahveye yol açar. En doğrusu piyasada satılan şişelenmiş suları kullanmaktır. Kullanılacak suyun soğuk olması da kahvenin lezzetine olumlu katkıda bulunur.


Ee kahveden bahsettik Türk kahvesinden bahsetmemek hiç olmaz...


Türk kahvesini bol köpüklüsü makbuldür. köpüğü çatlamış olanı ay şeklinde kıyısında toplanmış olanı veya hiç köpüğü bulunmayanı usulüne göre pişirilmemiş demektir. Bakır cezvede öncelikle suyu konulup sonradan şeker ve kahvesi eklenip tahta kaşıkla bir kez karıştırıldıktan sonra kısık ateşte pişirilir.

kahve keyfiniz bol olsun:)

1 yorum: