Picasso-Suite Vollard Gravürler

               15şubat tarihinden beri İstanbul Picasso tablolarnı ağırlıyor. Pera Müzesinde iki katta sergilenen eserler 18nisan tarihine kadar ziyaretçilerle buluşacak. hoşçakal niteliğinde, biraz geç kalmış bir ziyaret oldu benimkisi de. Eğer sizde daha ziyaret edemediyseniz süre ayırıp hoşçakal diyebilirsiniz.

                ilk etapta çizimleri anlamakta güçlük çekenler içinde, sanatçının çalışma anındaki kayıtlarından oluşan videoyu öncelikli olarak izlemelerini tavsiye ederim. Zira ilk olarak insan figürü algıladığımız bir tablonun içindeki horoz figürünü balık figürünü görebilmenin yolu bu. Belki de videoyu izleyerek bir tabloyu çizmeye başladığındaki anıyla bitiş anına kadar insanların tablodaki yer değişimleri güneşin doğuşunu ve batışını, yani o tablonun yaşamını öğrenebilirsinz.


Pablo Picasso
                İspanya'nın Malaa şehrinde 1881 yılında doğan Picasso'nun aslında çok uzun bir ismi vardır; "Pablo Diego Jose Francisco de Paula Nepomuceno Crispin Crispiano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso" . Bunun sebebi bölgedeki ailelerin inançları; aileler, isimlerin çocukların başarılı olmalarında faydası olacağını düşünüyorlar.
              
                 Pera Müzesindeki sergi, sanatçının gravürlerinden oluşan 'Suite Vollard' adlı sergisi. Sergide 100 eser mevcut. Eserlerin tümü Fransız sanat tüccarı Ambroise Vollard'ın siparişi üzerine yapılmıştır.
       
                 Ambroise Vollard 1890 da Rue Lafitte'te açtığı galerisinde pek çok sanatçının yapıtlarını sergilemiştir; Van Gogh, Cézanne, Nabi'ler, Degas, Gauguin, Picasso ve başka sanatçıları dünya sanat pazarına tanıtmıştır.

                   Yüzyıl sonunda Paris'te Vollard, Pablo Picasso'yla sanatçının Paris'e 1901deki ikinci gelişi sırasında tanışmıştır ve aynı yılhaziran ayında Picasso'nun Paris'teki ilk sergisini açmıştır. İkili tanışmalarından, Vollard'ın ölümüne kadar(1939) yakın ilişki içinde bulunmuşlardır.
         
                    1930lar Picasso'nun sanatsal üretkenliğinin doruklarında olduğu yıllardır. Bu döneme ait gravürler; aşk, çıplaklık, erotizm, tutku, kaos ve mitoloji izleri taşır.

                     Suite Vollard, düzen ve şiddet, klasisizm ve biçimbozum, dinginlik ve kaos arasında gidip gelen Picass'nun yapısını yansıtır. Ayrıca Picasso'nun derin Akedeniz kültürünün izleride görülebilir.

                     Günümüzde baskılar çeşitli özel ve kamusal koleksiyonlara farklı adetlerle dağılmış durumdadır ve sergide yer alan 'Fundation Mapfre' ye ait bu set gibi az sayıda seri bütün olarak korunabilmiştir.

                      Serginin barındırdığı tablolardaki konular temel olarak altı bölüme ayrılır;
                      3 Ambroise Vollard'a ait portre
                      5 Aşk savaşı olarak anılan baskı
                      46 Heykeltraşın atölyesi konulu kompozisyon
                      4 Rembrandt temalı kompozisyon
                      15 Minotor başlıklı baskı
                      27 adet çeşitli kompozisyon


-------------------------------------------------------------------------------------------
sergi 17şubattaki 'Suite Vollard Günleri Pablo Picasso hakkında söyleşiler' , 27şubattaki 'modernizm, erotizm ve Picasso', 13 marttaki 'Picasso'yu yeniden düşünmek: Barcelona'da Picasso projesi oturumlarıyla da desteklenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder