sıcak ve soğuk

Buaralar herkesin internete girdiğinde mutlaka kontrol ettiği bir facebook hesabı vardır. Bende malesef bu akıma ayak uyduranlardanım. Benim merakım kim kiminle arkadaş olmuş, fotoğraf koymuş değil ama daha kolay vakit geçiriliyor olması çekici... Paylaşılan videoları izliyorsunuz, yazıları okuyorsunuz derken zaman geçiyor.. Birde gruplar var mesela onlarda da daha ilginç bilgilere ulaşabiliyorsunuz. 'Hergün 1 Yeni Bilgi' adlı gruba üyeyim bende hoş bilgilerin paylaşıldığını düşünüyorum. Geçenlerde ciğerlerimizden havanın üfleyerek soğuk, hohlayarak sıcak dışarı çıkmasını açıklıyordu. Bende paylaşmak istiyorum bu bilgiyi.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek istediğimizde, elimize sıcak birşeyler döküldüğünde serinletmek amaçlı üfleriz.. Ve gerçekten ağzımızdan çıkan hava soğuktur. bunun yanında kış günleri ellerimiz üşüdüğünde ısınmak amaçlı hohlarız. o zamanda sıcak hava üfleriz.

Gelelim neden böyle olduğuna;

Akciğerlerimizden çıkan hava, zaten vücut sıcaklığına yakındır. havayı üfleyerek dışarı vermeye çalıştığımızda, hava dar bir alandan hızlıca geçer ve türbülans nedeniyle soğur. Bu yüzden üflediğimizde serinlik verir.

Hohlamada ise ağzımızın içine yayılır, ağız içi kılcal damarlarında mir miktar ısıtılır ve daha yavaş olarak dışarıya verilir. Bu nedenle de dışarıya sıcak olarak çıkar.

kısa facebook'un kârı :P

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder